For mange har det vært en dyr sommer fylt av aktiviteter og moro, og snart har vi en dyr juletid i vente. Derfor har vi samlet sammen 10 gøyale høstaktiviteter du kan gjøre med barna som er helt gratis.
Lek med blader
En klassisk, men fantastik gøy aktivitet med små og større barn er å leke seg i løvet. Lag store hauger og gjør det gjerne som team. Del inn i lag og konkurrer om største haug. Se hvem som kan fange flest blader på kortest tid. For de minste kan det være en reise bare det å få sitte midt i en eng av fargerik høstløv.
Lag kort
Gå på jakt i hagen eller nærmiljøet etter de aller fineste bladene dere kan finne. Kanskje finner dere også noen blomster. Ta de med hjem og press dem mellom avispapir. Finn frem noen ark og lim bladene og blomstene på i kreative varianter. Den beste gaven man kan gi er noe barna har laget selv. Tips! Husk å skrive dato på kortet, det er gøy å se tilbake på om noen år.
Ut på tur aldri sur
Høsten bringer ofte med seg noen fantastiske soldager. Ta med barna ut på tur. Dere trenger ikke en gang ha noe mål på turen, bare det å få oppleve fargene og bladene som faller ned fra høye trær er stort for et lite barn. Vi bor i et av verdens vakreste land og for de aller fleste av oss er marka og naturen bare noen busstopp unna, eller kanskje til og med rett utenfor døren. Ta gjerne med en liten boks i tilfelle dere finner noen bær på veien eller kanskje litt sopp.
Mate ender
En herlig søndagsaktivitet, spesielt om det er litt tørre brødrester igjen fra tidligere i uka. Nærkontakt med dyr er stas for barna og i Oslo langs Akerselva er det mange fine steder og stoppe for å mate ender.
Lag et miniatyrlandskap
NB, krever at du har lim! Gå ut i skogen/nærområdet og plukk med dere sopp, blader, stener, mose, blomster, kvister, kastanjer og annet gøy dere kan finne. Ta det med hjem og lag et landskap av alt dere fant. Kanskje klarer dere å lage en kastanjemann som er en dansk tradisjon?
Julekort – bilder av barna?
Vær ute i god tid og ta bilder til årets julekort allerede nå. Lyset er vakkert, fargene er vakre og det er ikke så alt for kaldt for de minste og bli med på en liten shoot. Nisselua kan selvfølgelig bli med for å sette stemningen. Her har du også en gyllen mulighet dersom dere planlegger å gi bort bilder av barnebarn til beste/oldeforeldre. Gjør det gøy for barna, lek mens dere tar bilder og for de eldre er det kanskje gøy og få være med å bestemme hvordan bildene skal tas?
Lag en tidskapsel
Har vi ikke alle ønsket at vi en gang lagde en tidskapsel som vi en dag kunne finne tilbake til og se på? Be barna finne en ting/gjenstand som minner dem om høsten eller bare om tiden vi er i akkurat nå. Denne tingen bør ikke være mat, men noe som kan holde i mange år. Skriv gjerne et lite brev til hver ting om hvorfor tingen er viktig for barnet. Ha så alle tingene i en pose og så i en liten boks. Mamma og pappa må også gjerne ha en ting i boksen. Finn et passende sted som alle husker og hjelp hverandre og grave ned boksen. Denne kan tas frem igjen om feks 10 år. Hvem husker hva de hadde i boksen?
Bygge hytte
Ikke alle høstdager byr på sol. Til en dag det er koseligere å være inne kan dere bygge hytte. La gjerne barna ta regi på hvordan dette skal bli. Sett sammen stoler, krakker, pledd og puter. Kanskje har dere noe juletrelys som kan dekorere? Etterpå kan hytta brukes til lesestund eller så har sikkert barna andre gode ideer til bruksområder.
BUA
BUA er en ideell organisasjon som jobber for å få flere til å prøve ulike aktiviteter, bli mer fysisk aktive og få god helse. BUA står for Barn-Unge-Aktivitet og låner ut sport- og fritidsutstyr gratis.
Det er i dag over 200 BUA-ordninger over hele landet, og oversikt over hvor man kan låne og hva man kan låne, finner man på hjemmesiden: www.bua.io/utlansordninger. Her finner man alt fra bæremeis, pulk, telt, turutstyr og kano, til langrennsski og snowboard i alle størrelser. Hva man kan låne varierer fra sted til sted. Dette gir en perfekt mulighet til å låne utstyr gratis slik at barna kan bli mer glad i omgivelsene naturen har å by på.
Kilde: Læringsverkstedet
Smakelek
Har du en skje og litt forskjellige spiselige ting på kjøkkenet er du allerede langt på vei. Den som skal smake har bind for øynene mens den andre finner frem en teskje og noe å smake på. Deltakeren med bind for øynene skal så få smake og prøve å gjette seg frem til hva det er. Her kan det bli riktig så moro. Husk at det skal være gøy og barnevennlig.