Er du som meg, så bruker du nå massevis av tid på å forberede deg til at babyen din skal komme. Men hva med tiden som kommer etterpå? Hvor godt er du egentlig forberedt på barseltiden?
1: Alles barseltid er forskjellig
Først av alt: Slutt å lure på hva som er «normalt». Akkurat som hver fødsel er unik, så er også tiden etterpå, formen den tar, og måten kroppen din kommer seg til hektene igjen helt spesiell kun for deg. Veldig mange av oss vet mye mer om hva kroppen går igjennom før og under en fødsel, enn hva som skjer etterpå. Les deg litt opp, så vil du se at det er et enormt prosjekt som kroppen din langt ifra er ferdig med selv om babyen din er her. Gi deg tid til å hele, og gi både kropp og hjerne tid til å tilpasse seg sine nye roller. Det nye kapittelet i livet ditt har så vidt startet. Og dette er en maraton, ikke en sprint.

2: Spør om hjelp til mat og søvn
Allier deg med dine nære og kjære, og ikke vær flau for å be om hjelp. Du må få tid til å hente deg inn etter en enorm påkjennelse, og kroppen din trenger mer hvile enn du tror. Legg opp en god plan for når du vil ha besøk, og ikke føl at du må underholde gjestene dine. Be de ta med litt middagsmat, og kanskje de kan avlaste deg slik at du får en liten blund på øyet? De aller fleste vil hjelpe, men synes kanskje det er skummelt å skulle invadere ditt private rom. Så vær tydelig på hva du vil ha hjelp til, og ikke vær redd for å fremstå kravstor eller egoistisk. Dette er din tid – og babyen din fortjener en så uthvilt og glad mamma som mulig.

3: Du trenger mer hvile enn du tror
Ikke tenk på at huset er rotete, at barnerommet ikke er i orden, eller at du ikke har fått pakket ut bagen etter sykehuset. Alt det kan vente. Det kroppen din trenger, er ro. Da heles den raskere, det er lettere å håndtere pyskiske utfordringer ved et så enormt skifte i livet ditt, og du får mer overskudd til å ta deg av babyen din. Du skylder ingen å være verken nydusjet, pratsom, blid eller spesielt ryddig akkurat nå. Ta den tiden du trenger, og igjen: spør om hjelp fra venner og slektninger slik at du får den lille powernapen, boblebadet, gåturen eller Netflix-pausen du så sårt trenger.
4: Beveg deg, og husk å knipe
Knipeøvelser er gull verdt. Gjør det når du sitter, ligger og står. Så ofte du kan. Slik unngår du mange plagsomme utfordringer senere. Mange leger glemmer å understreke dette, og det er viktig at du starter med dette så snart som du orker etter fødsel. Dessuten: kroppen din kommer raskere til hektene hvis du er aktiv. Det er ikke farlig å gå og bevege seg. Tvert imot så hjelper det deg! Men lytt til hva nettopp din kropp forteller deg, og ikke overanstreng deg, løft for tungt eller start for tidlig med trening bare for å «være flink og imponere andre».
