Klær til nyfødt – dette er alt du trenger

Hvor mye klær trenger egentlig babyen din?

Vi har snakket med babytøy-eksperten Barnas Hus og fått de aller beste tipsene.

Det aller viktigste tipset kommer med en gang: Tenk praktisk. Plagg som ikke må tres over hodet kan være lurt den første tiden. Pysjer med fot eller ekstra stoff som kan brettes over babyføttene, holder bena varme selv om babyen sparker av seg dynen.

Ull hjelper til å regulere babyens kroppstemperatur og anbefales fra innerst til ytterst gjennom de kaldere årstidene. Av sikkerhetsmessige årsaker er det også bedre med flere lag ull fremfor tykke bobledresser når barnet sitter i bilstolen. Selene kommer da tettere inntil barnets kropp, og sikrer babyen bedre.

Den første tiden merker mange foreldre at det babyen faktisk har på seg mellom bleie- og gulpeskift, er bodyer og strømpebukser/joggebukser. Spesielt bodyen er babyplagget framfor noe. Den er praktisk og glir ikke opp slik at mage og rygg blir bar. Og i motsetning til gensere som gjerne krøller seg, holder bodyen seg glatt og fin og er behagelig for barnet å ha på. Små babyer ligger mye og bør ha klær som er tilpasset det. Dropp derfor kraftige glidelåser, store hetter, trange jeans og pene kjoler til hverdags.

Sikle-/gulpesmekker er noe mange erfarne foreldre snakker varmt om – det kan spare dere for mange skift i løpet av en dag. 

Hvilken klesstørrelse skal jeg velge?

Når man planlegger en nyfødtgarderobe kan det være litt utfordrende å velge størrelser. Det er vanskelig å anslå et nøyaktig antall plagg man trenger i hver størrelse før man faktisk vet babyens lengde og vekt. Noen barn begynner med størrelse 50 eller mindre, mens andre så vidt bruker noen plagg i størrelse 56 før de går over på størrelse 62. Kjøp derfor inn nyfødtklær i forskjellige størrelser og bytt de klærne du ikke får brukt. Et hett tips er Barnas Huas kundeklubb. Som medlem der har du 365 dagers åpent kjøp og kan dermed unngå bomkjøp (husk at du må fremvise kvittering, og at varen må være ubrukt og i originalemballasjen). 

Anbefalinger til sommerbabyen:

– 5-7 omslagsbodyer i bomull/ull/bambus, både med kort og lang arm

– 2-3 strømpebukser

– 4 pysjamaser, gjerne med fot eller brettekant

– 3-4 sparkebukser/bukser

– Bomullsjakke

– 2 tynne luer

– Sokker

– Gulpesmekker/siklesmekker

– Tynn heldress

Anbefalinger til vinterbabyen:

– 5-7 bodyer i ull

– 2-3 strømpebukser i ull

– 4-6 pysjamaser, gjerne i ull

– 3-4 sparkebukser/bukser

– 1-2 ulljakker

– Ulldress til bruk i vogn og bilstol

– Lue og votter i ull

– Hals i ull

– Ullsokker

– Gulpesmekker/siklesmekker, gjerne i ull

– Myk ytterjakke

Les mer

Barseltid-tipsene jeg skulle ønske noen fortalte meg

Dette er tipsene jeg skulle ønske mamma-vennene mine delte med meg.

Bleieutslett – dette gjør du!

Vår guide til hvordan du behandler babyens bleieutslett.

Hvorfor får jeg brystbetennelse?

Og hva kan man gjøre når uhellet er ute?